1

Subiect: tinuta arcas medieval

Buna ziua domnilor si bine v=am gasit . Eu sunt arcas si m-ar interesa sa realizez o costumatie de arcas medieval sec 16-17 . .Daca cineva poate sa ma ajute in acest sens ,am nevoie de model ,schite ,orice dupa ce pot lua modelul si sa pot merge cu el la o croitoreasa sa il croieasca .Va multumesc .Cu stima ,Bela .

2

Re: tinuta arcas medieval

Secolul XVI-XVII este deja în plină renaştere smile. În acea perioadă armatele nu prea mai aveau arcaşi, trecuseră deja pe arme de foc. Secolul XVI înseamnă 1501-1600 iar secolul XVII înseamnă 1601-1700.
Uite aici un arcaş călare de la sfârşitul secolului XV - începutul secolului XVI care ar fi cam ceea ce cauţi:

http://www.ritterruestung-handgeschmiedet.de/deutscheversion/waffen/bilder/ungarischerbogenschuetze.jpg

În general toate armatele din estul Europei (Polonezi, Maghiari, Transilvăneni, Valahi, Moldoveni, Ruşi şi Turci cu toate tipurile de auxiliari dintre popoarele cucerite), aveau cam acelaşi stil de echipament pentru arcaşii calare, care erau singurii arcaşi rămaşi în armatele regulate datorită faptului că archebuza nu se putea încărca de pe cal.
Uite câteva exemple de arcasi călare din alte armate:

RUŞI
http://wiki-images.enotes.com/9/9a/Herberstein_Muscovy_3cavalry.jpg

POLONEZI
http://1.bp.blogspot.com/-2rhpuByrHwA/ToXXubbCJEI/AAAAAAAABAU/PAwvZ0x21tQ/s1600/lubieszow+pancerny+2+blog.jpg

TURCI
http://watermarked.heritage-images.com/1197053.jpg

În esenţă arcaşii erau trupe uşoare care acţionau ca şi cercetaşi sau hărţuiau adversarul de la distanţă, deci nu aveau prea multă armură. Echipamentul ar putea fi rezumat la următoarele:
- Armura = gambeson sau caftan de postav gros, maxim cămaşă de zale.
- Pe cap = căciulă, pălărie de pâslă, maxim coif simplu de genul calotă şi zale.
- Cizme.
- Spadă scurtă, sabie sau messer.
- Eventual un scut mic şi uşor.
- Arc şi săgeţi.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

3

Re: tinuta arcas medieval

Scuze de inarzierea cu care raspund,lucrul ,bate-l vina . Eu caut in prima faza tinuta de arcas terestru .pt ca nu detinem cai .Si am vrea ca la evenimente sa aparem si noi asa cum trebuie .Vrem sa cautam varianta simpla de tinuta , pe care  fiecare ulteroir sa o poata complecta ,personliza .

4

Re: tinuta arcas medieval

Păi e simplu. Arcaşii erau echipaţi cam la fel, fie că erau călare sau pedeştrii. Echipamentul pentru arcaşii pedeştrii este la fel. Singura diferenţă este că era mult mai probabil să poarte un scut pentru că posibilitatea să se ajungă la luptă corp la corp era mai mare decât în cazul arcaşilor călare. Problema este că dacă vreţi să prezentaţi arcaşi pedeştrii trebuie să vă axaţi pe secolul XIV-XV când aceştia erau încă folosiţi pe scară largă. În secolele XVI-XVII rolul arcaşilor pedeştrii a fost luat de aşa numiţii haiduci (hajduk), înarmaţi cu archebuze şi săbii sau ciocane de luptă (csakany) sau topoare uşoare cu coada lungă (fokos) şi echipaţi asemănător.

Vezi imaginea:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Hajducy.PNG

Sau:

http://www.hagyomanyorseg.hu/fenykepalbum/bocskai/bocskai_hajdu.jpg

Cea mai simplă variantă de echipament este o tunică, pantaloni, pălărie de pâslă sau căciulă, centură, încălţări medievale, pumnal, sabie sau messer (aici contează şi preferinţele individuale, merg şi fokos sau bardă sau alte arme albe din epocă, totuşi buzduganul era un semn al conducătorului şi era purtat în general de ofiţeri), tolbă de săgeţi şi arc smile ...
Urmează în ordinea complexităţii: caftan de postav (baibarac sau mintean, arhaisme în limba română) sau gambeson, scut uşor (gen buckler sau scut rotund aproximativ 30-40 cm diametru). Specific la caftanele/hainele ungureşti şi transilvănene şi chiar la unele gambesoane, sunt mănecile lungi cu despicătură la cot pentru a putea scoate mâna pe acolo, lăsând mâneca să atârne în spate (se vede şi în imaginea cu arcaşul călare maghiar care are gambeson cu mâneca despicată la cot şi prinsă cu nişte şireturi)...
coif simplu (deschis, fără vizieră pentru vizibilitate maximă, se evita pălăria de fier pentru că borurile largi incomodează la întinderea arcului datorită faptului că coarda le poate atinge) şi camaşa de zale pentru cei mai bine echipaţi.
Echipamentul arcaşilor este destul de simplu pentru că în această categorie luptau de obicei oameni mai puţin avuţi. Normal că ofiţerii erau mai bine echipaţi, având cu siguranţă cămaşă de zale şi coif de metal.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

5

Re: tinuta arcas medieval

Există o explicaţie simplă pentru care arcaşii pedeştrii au fost înlocuiţi foarte rapid (cel puţin în ţările care aveau resurse pentru producerea armelor de foc şi a prafului de puşcă, care este şi cazul Transilvaniei) cu archebuzieri.
1. Archebuzele cu fitil sunt mult mai uşor de produs în masă faţă de arcuri şi arbalete care necesită lemn de calitate iar în cazul arcurilor compozite şi o tehnologie complexă foarte aproape de artă.
2. Pregătirea unui arcaş bun durează ani de zile pe când un archebuzier bun se poate antrena în 6 luni.
3. Un arcaş chiar rănit uşor sau slăbit de foame sau boli nu mai este la fel de eficient ca unul sănătos, pe când un archebuzier nu trebuie să fie în formă perfectă ca să fie la fel de eficient.
4. O săgeată trebuia să nimerească o zonă vitală pentru a scoate din luptă un adversar, pe când un glonte de archebuză putea nimeri oriunde pentru că putea perfora orice armură din epocă iar efectul unei bile de plumb de 15 gr. este devastator... Foarte puţini luptători îşi puteau permite armurile de calitate superioară care puteau rezista într-o oarecare măsură unei arme de foc (de obicei unui pistol) şi care erau de asemenea şi foarte grele.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

6

Re: tinuta arcas medieval

Buna . Eu cred ca raman la varianta simpla ,pe care ulterior sa o personalizam . Mai ramane sa vedem de model de tunica ,pantaloni , palarie sau caciula si incaltari medievale .Daca poti , si nu cer prea mult,am putea chiar sa ne intalnim si sa mai povestim ,pt ca oricum suntem din acelasi oras .Nr meu de tel e 0751104888 .Sau lasa-mi un numar si te contactez eu . Daca nu raspund ,saptamana asta plec de joi in Austria ,si ma intorc pe duminica .Oricum multumesc mult de informatii .Cu stima .

7

Re: tinuta arcas medieval

Normal că ne întâlnim cu prima ocazie, deşi timpul meu liber este aproape inexistent. Prinţesa mea de aproape 3 ani îmi ocupă tot timpul. Dar o să crească şi venim amândoi la Castel. Vreau să o învăţ să tragă cu arcul smile, doar să mai crească puţin şi să înţeleagă riscurile şi regulile care se impun.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara