1

Subiect: Câteva întrebări...

Salutari dintre zidurile cetății Saxopolis!!!
Ma bucur sa inaugurez aceasta secțiune a site-ului.
Menționez ca intenționez sa-mi confecționez un echipament de baza al unui cavaler templier, lucru pe care doream sa-l fac de mult timp.
Asta cu forte proprii - mai mari ori mai mici - și fără "scurtături" tehnologice gen sudura -argon, ultrasunete etc-, electro eroziune, poxipol, titaniu, fibra de carbon, etc.
Nu intenționez sa-l folosesc în antrenamente de lupta (lipsa de experiența), însa, doresc sa fie funcțional și cât mai aproape de cel original d. p. d. v. al materialelor, formei, și proprietăților.
Bineînțeles voi fi mai mult decât bucuros sa-l împrumut în vederea unor "probe de foc" dacă vor fi doritori.
Dotarea va fi bazica în prima faza - scut, coif, coif de zale cu grumăjer, protecții pentru umeri, tunica (cea din material textil, alba si nu cămașa de zale care probabil va veni ulterior, și tot probabil cumpărata de la alți armurieri (nu prea le am cu "crosetatul" zalelor), împreuna cu o pereche de mănuși.
In ceea ce privește armamentul, deocamdată o arbaleta (în lucru) și o sabie de o singura mana.
In aceasta ordine de idei, am câteva nelămuriri în ceea ce privește echipamentul:
- care este modalitatea de prindere a unui coif mare (great helm) de grumăjer -  în cazul unuia de zale si in cazul unuia de tabla;
- care ar fi sa zicem nivelul de ornamentare acceptabil in cazul elementelor de armura, scutului si armelor in sensul ca dupa cate stiu eu cavalerilor templieri nu li se îngăduia sa ornamenteze/personalizeze echipamentul si armele din dotare. Cand ma refer la ornamentare înțeleg nu pictarea scutului ci sa spunem "dantelarea" cu ajutorul pilei a marginii unor elemente de armura, gravarea ori pictarea pe partea interioara a unor devize ale templierilor, etc.

Pentru moment cam astea ar fi nelămuririle care le am.
Îmi cer scuze pentru mărimea ușor exagerata a thread-ului si va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
PAX VOBISCUM!!!

Gabriel R. Iovescu
SIC PARVIS MAGNA - Sir Francis Drake

2

Re: Câteva întrebări...

Un great helm se prindea cu o curea sub barbie. Din pacate nu exista (din cite stiu eu) descrieri/picturi prea detaliate ara arata exact cum se facea. Alta legatura cu armura de zale de sub el nu exista. De altfel great helmul se pare ca era purtat doar la primul val de atac cu lancie si se dadea jos cit mai repede posibil deoarece ingreuneaza extrem de mult respiratia la ori ce efort fizic.

Regulile ordinului interziceau ori ce fel de ornamente din aur sau argint. La piesele de echipament capturatem care aveau astfel de ornamente, acestea erau acoperite cu vopsea.
In general echipamentul nu prea permitea mult spatiu pentru decorari. Camasa de zale nu se putea decora, tunica purtata peste era alba (sau neagra) cu crucea ordinului pe piept si fara nimic altceva, scutul vopsit simplu in alb sau alb negru cu cruce rosie la fel fara alte insemne. Nu existau piese de armura cu suprafete mari de tabla care ar permite decorari.
Legat de coiful nu am gasit nici o specificati in regulament. Aici presupun ca era posibila o oarecare personalizare. La fel si spada, dar care evident nu putea sa aiba elemente aurite/de aur.
Deoarece fiecare cavaler la intrare in ordin venea cu echipamentul propriu, presupun ca se putea intilni decoratiunile obisnuite pentru vremea respectiva.

I don't follow, I lead!

3

Re: Câteva întrebări...

Mulțam fain de răspuns! Ma voi conforma, încercând sa mențin un nivel minim de decorare!
Revin cu detalii și eventual foto când am ceva progrese.
PAX VOBISCUM!!!

Gabriel R. Iovescu
SIC PARVIS MAGNA - Sir Francis Drake

4

Re: Câteva întrebări...

salut... si eu am incercat sa imi fac un echipament de cavaler templier insa mai am mult de lucru pana a fii gata.
Sper sa termin camasa de zale pana in februarie iar in primavara as vrea sa incerc sa fac o sabie(sper sa si reusasca).
Mult noroc in confectionarea echipamentului

Muresan Cosmin
Baia Mare

5

Re: Câteva întrebări...

Salutare.
@cocosnit. Foarte bine ca te straduiesti sa confectionezi un echipament de templier desi cu teritoriul nostru nu prea are de a face si ma refer la cele 3 principate, dar mai ales la Transilvania, dar daca asta doresti sa faci ar trebui sa te documentezi mai bine, iti recomand Osprey - WAR 091 - Knight Templar 1120-1312.pdf dar in general din Osprey tot ce ii despre templieri, dar in legatura cu sabia, templierii nu aveau sabii ca si armament, spada era arma suprema oricarui razboinic templier sau cavaler templier. Dar in documentele Osprey gasesti tot echipamentul unui cavaler templier. Depinde si pe ce secol te axezi, depinde ce doresti sa faci ca si echipament. Daca vrei sabie doar asa ca sa o ai atunci da , dar ca arma ce intregeste  echipamentul unui cavaler templier , nu merge, singura care mai merge este falchionul. Daca nu sti diferenta intre sabie si spada-Sabia are un tais si apare sub diferite forme, de cele mai multe ori este curba, iar spada are doua taisuri la fel sub diferite forme, si ii dreapta. Sa nu iei cele scrise sub forma de rea vointa, ii vorba ca de la inceput daca nu te documentezi bine, incepi gresit lucrurile. Sabia apare de abia in sec, XVI la templieri, dar deja intram in renascentism, acolo este totul alta poveste. Dar daca iti faci camasa de zale atunci esti in anii 1120-1312. O seara buna si Sarbatori fericite.

6

Re: Câteva întrebări...

da ai derptate nu m-am exprimat eu bine era vorba de o spada medievala cu doua taisiuri,m-am documentat destul de bine despre cavalerii templieri orcum merci pentru noile informatii.

Muresan Cosmin
Baia Mare

7

Re: Câteva întrebări...

@cocosnit - cauta cartea Sabia si spada medievala in Transilvania si Banat, de Karl Zeno Pinter. Acolo vei gasi o clasificare a tuturor armelor vehiculate pe aceste meleaguri intre sec XI si XIV, exact perioada care te intereseaza pe tine. Asa iti poti crea tu propria arma, care sa fie si corecta din punct de vedere istoric. Spor sa ai si multa rabdare! Aaa! Camasa de zale trebuie sa vezi daca era cu inele simple, sau cu inele nituite. Stiu doar ca in perioada sec. XIV-XVII inelele de zale erau nituite (fiecare inel, dupa indoirea in forma circulara, avea capetele nituite pentru a inpiedica dezdoirea si destramarea "tesaturii"). e posibil ca si in perioada care te intereseaza sa fi existat zale nituite. Sa ai grija cum comanzi, sa nu ai surprize... Multa bafta si felicitari pentru initiativa!

Andrei Farkas de Pecsétszeg és Kőszeg, umil scutier al Ordinului Dragonilor de Transilvania

8

Re: Câteva întrebări...

Zalele erau deja nituite in secolul III i.e.n , deci cu siguranta zalele templierilor erau nituite smile ...

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara