1

Subiect: Cetatea de la Ineu

În această vară am organizat o practică studențească, și am făcut releveul la Castelul de la Ineu. Unde a ajuns informația și ce s-a întâmplat ulterior practicii este irelevant (adică niciunde și nimic). Studiul care urmează este unul mai mult arhitectural, unde voi da informații pe care le-am descoperind măsurând și desenând la scară. Partea de istoric din păcate este mai slăbuță pentru că efectiv n-am avut timp de documentare (releveul a durat vreo 2 luni). Totuși munca de releveu este una de cercetare în primul rând și ne spune foarte multe despre evoluția clădirii.

   Cetatea Ineului, ca atare, a dispărut. Din ea a ramas numai un bastion partial. Practic, era o fortificatie urbana, inconjurata de mlastina, cu acces pe pod de lemn. Fortificatia medievala inconjura intregul oras. Urmele bastionului fac parte din modernizarea fortificatiei, facuta in secolul XVI de catre Principatul Transilvaniei, si are forma romboidala. Erau bastioane de artilerie, dar destul de primitive. Materialul de constructie - piatra vulcanica (se pare prezenta in zona) cu mortar din var. Chiar vorbeam cu Dieter, si dânsul a facut ceva experimente cu varul nestins pentru mortar. Oricat de ciudat ar parea acum, se pare ca au reusit, si dau o rezistenta marita mortarului. Mai multe detalii am gasit intr-o carte scrisa de dl. Rusu, si dansul ne-ar putea da mai multe informații despre fortificatia urbana. Bastionul ramas face parte dintr-o fortificatie renascentista tarzie, care insa nu mai inconjura tot orasul, ci era prezenta ca si o fortificatie militara. Existau patru bastioane romboidale cu ziduri de fortificatie intre ele (cu inclinare destul de mica). Aceasta fortificatie era in jurul castelului, care era descentrat fata de ea.

   Cu castelul in schimb e alta poveste. Ca si suprafata s-a pastrat. Forma actuala, in cea mai mare parte, este data de o interventie majora, renastere tarzie (1645 - 1652), timp in care s-a conturat nucleul fortificat al cetatii, castelul. Are o forma aproximativ rectangulara, cu patru bastioane de forma circulara pe colturi. Castelul este impartit in doua incinte de marimi diferite (curtea mare si mica...). Dupa interventia renascentista, urmatoarea mare transformare s-a facut in sec. XIX (mai precis 1870), de unde ne ramane imaginea de acum.

http://farm8.staticflickr.com/7018/6418882751_a6f9041467_m.jpg

curtea mare si curtea mică

   Accesele actuale în incintă diferă de accesele originale, evident. De exemplu, pe latura estică (unde acum se află intrarea secundară) era o intrare mai mare care dădea in curtea mare.

„poză cu zidul”

http://farm7.staticflickr.com/6236/6418882977_86edd35fb7_m.jpg

Accese actuale (sec. XIX)

http://farm8.staticflickr.com/7017/6419102479_40b358ea47_m.jpg

Acces (sec. XVII)

    Intrarea principală de pe latura estică este o intervenție de secol XIX.

„poză cu turnul”

   Bastioanele sunt diferite ca si marime intre ele, si ne spun multe despre evolutia nucleului fortificat al cetatii. Bastioanele de NV si SE sunt din perioada refacerii fortificatiei (sec. XVII). Se pot observa foarte clar gurile de tragere facute special pentru tunuri, cu trei platforme orizontale suprapuse si perforatiile de rigoare. Nu exista acoperis, ci doar ultima platforma de tragere cu creneluri. La bastionul de NV, la subsol, s-a pastrat inclusiv o bolta renascentista din caramida cu arce in forma de elipsa. Bestial. Elementele renascentiste s-au pastrat oricum numai la subsol, in cele trei beciuri. Si trei ancadramente din piatra, destul de mici și incomplete, pe bastioane. Bastionul de SE se pare ca a avut plansee din lemn pana sus. Bastionul din SE avea plansee de lemn, fara bolti.

http://farm8.staticflickr.com/7151/6418883217_92d8307a19_m.jpg

Bastion NV (sec. XVII)

http://farm7.staticflickr.com/6091/6418883401_ed80d0d8a1_m.jpg

Bastion SE (sec. XVII)

    Bastionul din NE este diferit. Aici nu gasim nici macar o gura de tragere pentru tun. Pereții sunt un pic mai subtiri și raza este mai mică cu vreun metru si jumătate. Toate gurile de tragere sunt pentru arbalete, arcuri sau tunuri de mana. Natural, aceste arme preced secolul XVII cu ceva timp. Din câte mi-am dat seama, este o fortificație de secol XIV - XV. Planseele erau tipice - din lemn, fara bolti de caramida. Ce este ciudat este ca si la parter si la etaj sunt guri de tragere care bat spre actuala curte interioara. Concluzia logica este ca faceau parte dintr-un nucleu fortificat care se afla probabil pe alt perimetru sau cu un alt fel de organizare. Pana nu se vor face sapaturi arheologice concludente nu ne putem pronunta.

http://farm7.staticflickr.com/6212/6418776209_a6a54a8e20_m.jpg

Bastionul NE (probabil sec. XIV-XV)

Zidurile de fortificatie au ramas (la nivelul parterului) pe laturile de N, E si V. Latura sudica a fost transformata radical, cel mai probabil in secolul XIX. S-a renuntat la zidul exterior de fortificatie si a aparut un perete de aprox. 55 cm la parter. Problema este ca terenul de fundare nu este unul extraordinar, si lucrarile facute acum 150 de ani au fost niște cârpeli făcute în grabă (am descoperit cosoroabă la jumătatea peretelui peste care pur si simplu s-a zidit). Bastionul de SV nu mai există, a fost inlocuit de un turnuleț romantic. In orice caz, modificările au fost făcute cu duiumul, și se pot observa foarte ușor pe pereți (urmele fostelor geamuri sau uși).

http://farm8.staticflickr.com/7147/6418883569_12200e18e0_m.jpg

Zona de sud (sec. XIX)

   Zidurile de fortificație perimetrale au cam aceeasi structura cu cel mai vechi dintre bastioane, si anume piatra de rau, piatra vulcanica, caramida și calcar ”potrivite” intre ele, cu liant - mortar de var. Presupunerea logica este ca au fost realizate in aceeaşi perioadă ca şi bastionul cel mai vechi. Grosimea variaza intre 1.5 si 3 metri. La parter nu exista guri de tragere. Pe segmentul de vest au fost facute perforatii pentru ferestre. Intrarea principala nu concide cu intrarea actuala, urmele ei putand fi intrevazute pe segmentul estic. Sunt de determinat perioadele de construcție ale fortificației.

http://farm8.staticflickr.com/7150/6419183957_2f873a17c7_m.jpg

Fortificația (sec. XIV-XVII)

Subsolul este prezent sub bastionul de NV, sub corpul central și sub latura de V. Presupun că există subsol sub latura estică și o legătură între turnul de NV și restul subsolului, dar intrările au fost astupate și s-au păstrat doar urme pe pereți. Se presupune (din folclorul local) că ar exista subsol și sub mijlocul curții mari. Teoria este susținută de structura intrării în subsolul de sub corpul median.

http://farm8.staticflickr.com/7144/6418883837_2db21476a0_m.jpg

Subsol relevat

http://farm8.staticflickr.com/7001/6418883991_9c373d6b1f_m.jpg

Subsol presupus

Cam așa arată ce am relevat și desenat la scară până acum (tri-dimensional):

http://farm8.staticflickr.com/7166/6419324205_944a173579_b.jpg

Imagine de ansamblu


[NU E GATA]

Editat de Adrian Pescaru (2011-11-28 18:51:47)

Eu nu FUG in fata pericolului! Eu merg foarte repede...