1

Subiect: Pavaza

Buna.
Doresc sa intru si eu in acest concurs, de 2 saptamani am inceput un scut cu ajutorul camarazilor mei, mai exact o pavaza, m-am inspirat din mai multe surse de pe net dar si dintr-o carte ''Enciclopedia militara ungara pe perioada de 1000 de ani '' pe care o detin. Postez poza din care m-am inspirat.
http://i653.photobucket.com/albums/uu251/ARCHDRAKO/matyas01.jpg
Poza cu stadiul actual.
http://i653.photobucket.com/albums/uu251/ARCHDRAKO/DSCF9891.jpg
Pavaza va fi vopsita diferit cu niste elemente din Castelul Corvinilor de pe fresca care exista in Sala Dietei.
O seara buna sa aveti.

2

Re: Pavaza

Ca o lamurire suplimentara, este vorba de pavaza de parada a lui Matia Corvin, rege al Ungariei si fiul lui Ioan de Hundeoara. No Otto... asta-i musai sa iasa bine smile ... nu te grabi si fa treaba de calitate.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

3

Re: Pavaza

Deci din acest motiv nu este din lemn? Eu din cate stiam, aceste scuturi erau facute din lemn cu un acoperamant de piele pe deasupra.

4

Re: Pavaza

Marea majoritate da, erau din lemn si acoperite cu panza sau piele si elemente metalice. Dar existau si scuturi complet din metal, de obicei cele de dimensiuni mai mici. Multe din scuturile de la sfarsitul sec XV si mai tarzii au fost facute din metal pentru ca trebuiau sa reziste la impactul armelor de foc care incep sa-si faca simtita prezenta pe campul de lupta.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

5

Re: Pavaza

Buna seara.
Am avansat cu pavaza. M-am inspirat si din frescele din Castelul Corvinilor.

http://i653.photobucket.com/albums/uu251/ARCHDRAKO/IMG020.jpg

Sanatati.

6

Re: Pavaza

Este mai mult decat frumoasa. Abia astept sa o vad in forma ei finita.

Cam ce ar mai fi de adaugat? Pare relativ completa ochiului meu si in stadiul sau actual.

7

Re: Pavaza

Buna ziua.
In primul rand multumesc. Ornamentul de pe pavaza dupa informatiile mele reprezinta urmatoarele: soarele si semiluna apare intr-una din blazoanele lui Ioan de hunedoara, in blazonul de pe atunci al Hunedoarei, soarele apare si pe pavezele lui Matei Corvin, iar elementele vegetale apar pe frescele din Castelul Corvinilor, am incercat sa fie asemanator, deasemenea apare pe pavaza de mai de sus. In privinta culorilor rosu simbolizeaza mai multe, sangele, puterea, viata, etc., negru este o culoare de baza, negru reprezinta noaptea, moartea, armurile deseori erau negre, ex. cavalerii negri a lui Matei Corvin, regimentul cavaleriei negre, el Matei,se infatiseaza deseori in fresce in armura neagra. La fel si Ioan de Hunedoara si in literatura clasica sau recenta(Ban Mor-Seria HUNYADI) asa sunt descrisi.
Dar mai stiintific si mai heraldic va poate raspunde Lup Alb.
Sanatati maxime.

Editat de Otto Inima de Dragon (2011-02-06 11:40:05)

8

Re: Pavaza

Elementele vegetale, mai males vita si frunza de acanta, apar foarte des in decoratiunile medievale din Transilvania (si nu numai), este o preluare a elementelor decorative din arta clasica greaca si romana, foarte probabil prin filiera germana. De obicei pavezele de lupta nu erau scuturi heraldice propriuzise, desi unele din ele sunt decorate cu blazoane. Cele mai multe sunt decorate cu diverse elemente vegetale sau chiar imagini complexe militare sau religioase (de exemplu imagini se cavaleri, turnuri, cetati sau scene biblice, vezi acest excelent topic de pe forumul MyArmoury: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic … ght=pavise ).
Soarele si luna (reprezentata in general ca o semiluna) sunt foarte frecvente in blazoanele si decoratiunile din Transilvania si apar in blazonul de cavaler al lui Ioan de Hunedoara si in cel al lui Matia Corvin dar dispar in blazoanele compuse ale acestora (blazonul de Guvernator al Transilvaniai si Ungariei al lui Ioan de Hunedoara sau blazonul de rege al Ungariei al lui Matia Corvin).
Elementele vegetale nu fac parte din blazonul propriuzis, dar pot fi folosite la incadrarea unui blazon si pot fi folosite la decorarea unui scut chiar daca acesta nu are si un blazon reprezentat pe el. Uneori aceste elemente vegetale apar si in decorarea platoselor si armurilor dar mai ales al celor de parada si in general dupa sfarsitul secolului XV, mai des incepand cu secolele XVI-XVII.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

9

Re: Pavaza

foarte frumoasa pavaza.imi place si combinatia de culori.
intrebarea mea este:rezista vopseaua daca folosesti pavaza .....sau trebuie refacut periodic desenul ?

10

Re: Pavaza

Scuze de intarziere, o sa raspund la cateva intrebari de mai sus.
In primul rand mai am de pus manerul la pavaza, adica sa o montez, manerul este confectionat din franghie, ii impletit gros sa reziste.
In privinta vopselii nu o sa ne prea luptam cu ea doarece vopseaua cu timpul sare, binenteles se poate retusa, oricum pavezele mari sa foloseau mai mult la stategie era un pedestras, infanterist, soldat sau cavaler, care ducea aceasta pavaza si inarmat cu spada si in spatele lui era un arcas sau un alt soldat cu arbaleta deasemenea echipat cu o spada de o mana de arcas, sau diferite forme de strategie. Posibil ca asta o sa aratam cu pavaza, numai demonstratii, educarea publicului, asa cum aratam toate garzile si combinatiile la demonstratia de arme, prezentarea de arme.
Numai bine.

11

Re: Pavaza

Am finalizat pavaza. Vedeti poza si cu manerul. Sanatati.
http://i653.photobucket.com/albums/uu251/ARCHDRAKO/HPIM4089.jpg

Editat de Otto Inima de Dragon (2011-05-06 16:39:55)

12

Re: Pavaza

Buna.
Poza este intoarsa un pic, nu am editat-o eu. Se tine de manerul acela de franghie si pavaza are un unghi de rotatie destul de larg, ii buna pentru strategie, dar o sa fac cateva poze acuma in luna Mai, cum se foloseste pavaza. Acest tip de prindere a scuturilor exista in carti de specialitate sau in muzee.