26

Re: Dreptul la replica

Domnilor
Un cunoscut m-a atentionat asupra acestei teme, dezbatute in Forum-ul domniilor voastre.
As dori sa va destainui citeva lucruri.
Dupa informatia mea, "dialogul" dintre Medievistica si d-l "Lup Alb" s-a derulat doar intr-o corespondenta privata. Parte din ea a fost copiata - cu deplina Dvs libertate asumata, in acest forum. Ati tras prea repede concluzia ca cei cu care aveti de-a face sunt fie niste oarecare, fie niste aroganti. Nici macar principiul potrivit caruia niste profesionisti ar trebui sa-si apere meseria nu l-ati avut in vedere. Oricum, nimeni dintre domniile voastre nu a trimis vreun material-replica la Medievistica, nici macar pe Forum-ul ei nu a intervenit. Deci, nu se poate spune ca disputa s-a inchis pentru ca ati fost priviti prea de sus.
O sa incerc sa va explic, inca odata, cit de vulnerabili puteti fi la aceeasi materie istorica, referindu-ma la una dintre ultimele postari de imagini, de pe pagina care va apartine. Primita accidental cadou, de la prieteni, imaginea reprezinta desenul in acuarela realizat de catre arhitectul Moeller Istvan la picturii loggiei zisa Matia Corvin. A fost publicata deja la inceputul secolului XX.
Scuturile heraldice pe care acolo le puteti admira mai bine decit pe peretii actuali, nu reprezinta, nici pe departe, "armata lui Ioan de Hunedoara", ci insemnele intregii elite politice si eccleziastice a regatului maghiar din jurul anului 1447. Datarea si identificarea scuturilor s-a facut ultima data intr-o teza doctorala sustinuta la Budapesta de catre istoricul clujean Radu Lupescu, in urma cu doar citiva ani.
Nimeni nu va contesta placerea, truda si satisfactia de a face sport si spectacol. Dar adevarata validare, pe care - doar banuiesc - o cautati cu adevarat, va veni numai dinspre istoricii vremurilor in care vreti sa reveniti. Un alt istoric, care se ocupa de preistorie de pilda, va fi un foarte bun sfatuitor in tema luptelor cu sulita inzestrata cu virf din cremene si nimic mai mult. Va doresc o activitate cit mai colorata.

27

Re: Dreptul la replica

Multumim pentru postarea dvs. pe forumul nostru si am dori sa reveniti cu comentarii pertinente la tot ceea ce facem. Nu ne deranjeaza critica atata timp cat este constructiva, dimpotriva, consideram ca parerile avizate si exprimate concret si corect, ne ajuta sa ne distantam de kitch si sa prezentam cat mai corect, pe cat este posibil, perioada pe care incercam sa o reconstituim. Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea este ca noi NU suntem si NU vrem sa fim exponate de muzeu, manuale de istorie ambulante si nici nu prezentam un moment exact al istoriei, ci incercam sa prezentam intr-un mod mai accesibil si ... sa zicem... sub forma de divertisment ... atmosfera perioadei secolelor XIV-XV.
Activitatea noastra nu are pretentia de a fi o forma de prezentare a istoriei ci doar de a trezi interesul publicului si in special al tinerilor pentru istoria Transilvaniei in general si a Castelului Huniazilor in mod special.
Si acum as dori sa specific cateva amanunte:

"Dupa informatia mea, "dialogul" dintre Medievistica si d-l "Lup Alb" s-a derulat doar intr-o corespondenta privata."
Da, asa este, cu mentiunea ca e-mail-urile au fost semnate cu numele meu real, Romulus Stoica.

"Parte din ea a fost copiata - cu deplina Dvs libertate asumata, in acest forum."
Am postat pe acest forum partea pentru care autorul/autoarea e-mail-ului si-a dat acordul implicit de a fi facuta publica. Ceea ce reiese clar din text.

"Ati tras prea repede concluzia ca cei cu care aveti de-a face sunt fie niste oarecare, fie niste aroganti. Nici macar principiul potrivit caruia niste profesionisti ar trebui sa-si apere meseria nu l-ati avut in vedere."
Profesionistii trebuie sa-si FACA meseria, nu sa si-o "apere" excluzand pe oricine altcineva de la discutii. Tocmai de aceea am incercat sa deschid un dialog cu grupul din jurul dvs. Din pacate dialogul nu s-a concretizat intr-o forma utila pana acum. Sper sa reusim totusi pana la urma sa schimbam situatia.

"Oricum, nimeni dintre domniile voastre nu a trimis vreun material-replica la Medievistica, nici macar pe Forum-ul ei nu a intervenit. Deci, nu se poate spune ca disputa s-a inchis pentru ca ati fost priviti prea de sus."
Am incercat sa-mi fac cont pe forumul site-ului Medievistica dar n-am reusit sa-l activez, din diverse motive, probabil tehnice... asa ca am renuntat.
Am decis de asemenea ca un material replica pe site-ul Medievistica, nu-si are rostul inainte de a discuta cu autorul articolului la care ar fi fost replica. Deoarece articolul a fost semnat foarte "generic", am incercat sa iau legatura cu redactorii site-ului, care a avut drept urmare discutiile prin e-mail. Dupa cum spuneam, aceste discutii nu s-au concretizat intr-un mod util si drept urmare am ajuns la concluzia ca o polemica acida si stearpa nu serveste nimanui. Noi preferam dialogul si sper ca in limita timpului dvs. sa putem purta acest dialog, fie aici fie prin alte mijloace.

Va multumesc din nou pentru timpul acordat noua si sper sa reusim sa facem impreuna ceva util pentru miscarea de reenactment care abia s-a "nascut" in Romania. Pentru a evita kitch-ul, specialistii trebuie sa se implice activ in aceasta miscare. Dialogul constructiv si sfaturile concrete ar fi un mod mult mai util de "a-si face meseria" coparativ cu criticile ironice.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

28

Re: Dreptul la replica

Este exact spiritul pe care il dorim!
Site-ul care va atras atentia are, precum doar cei care nu sunt foarte atenti nu observa, o structura atent conceputa, care se divide, la fiecare rubrica, in "cercetare" si "stari". In cel de-al doilea compartiment, s-a tintit totul ce face atingere cu medievistica, fara a fi, numaidecit, o constructie istorica de stricta specialitate. Asa precum ati intrat Domniile Voastre in atentie, s-a discutat despre remanenta agriculturii medievale, a unor mestesuguri ori a unor obiceiuri sociale.
Medievistica este, la aceasta ora, un adevarat trust media, care "face" totusi ceva util. Pentru Domniile voastre as recomnda macar extensiunea www.cetati.medievistica.ro, care va ajuta sa intelegeti mai bine DECORUL in care militarii minuiau armele.

Doar in trecere, mai pot adauga ca Adrian Andrei Rusu (eu, adica), nu are nici un proces cu Daniela Marcu-Istrate; cum nici un altul pe vreo alta tema de cercetare ori de avere. Daca acest lucru "a plutit in aer" este pentru ca o parte din binom a gindit ca doar prin proces ar putea sa-si revendice o pretinsa corectitudine a paginilor scrise si supuse contestarilor publice, nu de la colt de bar ori sueta de salon.
Am invocat acest aspect, nu neaparat pentru a limpezi o postare a forumului pusa in graba, ci pentru a arata ca notiunea de critica nu este gustata nici in interiorul breslei istoricilor. Aceasta pentru ca nimeni nu s-a ingrijit sa ne educe in acest spirit. "Societatea linistita" este idealul tuturor dictaturilor, implicit a lui Ceausescu.
Ori, a primi critici este pe deplin sanatos si constructiv. De fapt, nici un fel de progres nu se face daca cineva nu spune ca exista un lucru ramas imperfect sau chiar incorect. Cind greselile sunt grosolane si nu ai nici un semn ca autorul greselii te baga in seama, poti trage concluzia ca are obrazul gros si ai putea continua mai acid si chiar cinic. In Romania, cel mai des, asta ar fi cea mai recomandata metoda de trezire la realitate.
Istoricii nu exista doar pentru ei. Sau nu ar trebui vreodata sa functioneze doar asa. Cum nu sunt lucrurile bine rinduite, cei din afara "breslei" istoricilor, cu gustul insatisfactiei si frustrarii de a nu primi ceea ce si-ar dori, incerca tot felul de paleative sau inlocuitori. Este o capcana periculoasa, pe care incerc, cu maxima diligenta de care pot da dovada, sa va avertizez.
Ca urmare, pot scrie doar ca aveti vitala nevoie de istorici, toata problema este sa-i gasiti doar pe cei mai potriviti ori mai dispusi a va urma intentiile generale. Inevitabil vor fi "trageri de mineca". Dar, numai asa veti fi, cu-adevarat, niste imitatori de cavaleri medievali onesti.
De acum, o parte dintre "calfe" mai pot trage alte concluzii ca au primit lectii "de sus". Dar chiar termenul de "calfa" (imprumutat din lumea breslelor mestesugaresti, care avea prea putin de-a face cu cavalerii, desi faceau si militarie) este o pozitie inferioara unui "mester".
Mai departe, constructiv vorbind, de la aceeasi Medievistica ati putea obtine informatii despre categoria "cavalerilor" din sec. XIV-XV, despre utilizarea "turnirului" in spatiul in care va miscati, pentru cunoasterea vietii de ostean, a armelor, de heraldica a fost deja vorba...

29

Re: Dreptul la replica

Stie cineva daca mai functioneaza Medievistica.ro ? Incerc sa deschid si google blocheaza situl anuntind ca sunt probleme de securitate sau virusi.

30

Re: Dreptul la replica

Da. Medievistica.ro functioneaza. A fost o problema dar s-a rezolvat de mult.
In curand vom lansa un catalog despre Heraldica. Poate va intereseaza.
Cineva mai sus zicea ca nu se poate inregistra pe forum. Acum se poate. Desigur, pe cei care se inregistreaza cu pseudonime s-ar putea sa nu le activam contul ( mai ales daca numele adresei de e-mail contine tot un pseudonim).
Cu respect,
Vasile Mizgan (administrator medievistica.ro)

31

Re: Dreptul la replica

Multumim pentru informatie si va asteptam din nou pe forumul nostru cu alte postari. Am sa incerc din nou sa ma inregistrez pe forumul medievistica.ro cu numele meu real, asa cum am incercat si data trecuta folosind aceeasi adresa de e-mail de pe care am luat legatura cu cei care au postat pe site-ul medievistica.ro. Sper sa concretizam cat mai curand o colaborare reala intre istorici si miscarea de reconstituire medievala, lucru care ar fi util ambelor parti.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

32

Re: Dreptul la replica

Avand in vedere evolutiile recente cand vine vorba despre relatiile dintre medievistica.ro si Cavalerii de Hunedoara, nu ar fi potrivita o rebotezare a numelui acestui topic, in situatia in care se va discuta pe el in continuare?

"Atotstiutorii de pe medievistica.ro" parca suna un pic prea agresiv. tongue

33

Re: Dreptul la replica

din pacate softul de forum nu permite acest lucru.

I don't follow, I lead!

34

Re: Dreptul la replica

Schimbare titlu:
Titlul threadului poate fi schimbat doar de userul care l-a creat, in acest sens se editeaza primul mesaj trimis in thread si se schimba titlul. Am scris mesajul ca sa stie toata lumea daca va mai fi nevoie pe viitor de schimbari de titluri de thread.

Natas ibi ubi ferrum nascitur.