1

Subiect: Satul Rimetea

Satul Rimetea (Torockó - maghiara, Eisenmarkt - germana) se afla in judetul Alba, pe drumul dintre orasele Turda si Aiud. Este prima data atestat documentar in anul 1257 cu numele Torocko. Initial, populatia satului era constituita din colonistii sasi adusi in acea perioada de catre regalitatea maghiara in Transilvania. Prima asezare a fost distrusa integral in timpul invaziei tatare de la 1241. Mai tarziu s-au adaugat colonisti austrieci. Populatia cu timpul a fost maghiarizata, si acum locuitorii vorbesc maghiara, dar isi recunosc si descendenta germana si secuiasca (in mai mica masura). La muzeul din sat gasim in primele 2 incaperi unelte de prelucrare a metalului (nu extraordinare, dar o colectie decenta): ciocane, clesti, menghine, obiecte de feronerie si agricole, si mai incolo mobila traditionala (cu vadite influente sasesti) si portul traditional din zona.
  Comuna Rimetea este constituita din 2 sate (la drumul principal), Rimetea si Costesti. Langa satul Costesti se afla cetatea nobiliara a familiei Toroczkai, pe care o voi prezenta in alt post.
  Principala axa de dezvoltare a zonei a fost extractia minereurilor, in special de fier si de cupru. De aici si denumirea germana a localitatii - Eisenmarkt (targul de fier). Urme ale acestei industrii si implicit a unor asezari exista inca din vremea romana (monezi). Tot din perioada romana, in apropiere, pe dealul Coltii Trascaului, au ramas urmele unei cariere de calcar. In zona se pot vizita minele medievale, si au mai ramas urme de utilaje actionate de roti de apa.
  Satul Rimeteape care il vedem acum are o planificare specific medievala central europeana. Se observa in poza aeriana dezvoltarea satului de-a lungul drumului comercial, cu o piata rectangulara in centrul satului. In mijlocul pietei este amplasata biserica fortificata, datata ~1600, dar modificata la 1860. Chiar daca cladirile de acum dateaza in majoritate de max. 140 de ani, proprietatile si strazile in mare masura au ramas aceleasi. Extinderea satului peste parau este probabil ulterioara colonizarii initiale. La proprietatile de la drumul principal inca mai intalnim organizare de tip francon, dar inauntrul satului si mai ales pe strazile secundare loturile sunt impartite mai "spontan".
  Pe aceste strazi secundare, in partea estica a satului, gasim si cea mai veche casa din sat (1668). Este una din putinele case de lemn care au mai ramas, pentru ca satul a fost reconstruit din case cu zidarie de caramida dupa un incendiu din anul 1870. La casele "noi" ale satului gasim decoratiuni neoclasice combinate cu motive rurale.

http://farm3.static.flickr.com/2462/3896667000_9b680923f1_b.jpg

vedere aeriana

http://farm4.static.flickr.com/3475/3896747804_a70b57217a.jpg

spre biserica

http://farm3.static.flickr.com/2437/3895985539_1b3e73c217.jpg

biserica fortificata

http://farm3.static.flickr.com/2514/3895950703_0e476464d9.jpg

centru

http://farm3.static.flickr.com/2674/3896748686_cbaf1b7165.jpg

piata de fier

http://farm3.static.flickr.com/2490/3896750990_1e44c438bd.jpg

casa monument istoric (centru)

  Ceea ce este insa deosebit la acest sat este proiectul de restaurare. Inceput in anul 1996, la initiativa unui renumit arhitect restaurator maghiar, care din pacate intre timp a decedat, proiectul a reusit pana la urma sa inglobeze ~70-80 de case. Unele au fost consolidate si restaurate numai la exterior, altele au avut parte de "tratament integral". Din 1999 in acest proiect s-a implicat fundatia Transilvania Trust, a caror prim proiect a fost chiar acea casa veche. In principiu, au fost restaurate casele din jurul pietei si de pe drumul principal. De cativa ani, un proiect de finantare mai modest se deruleaza continuu, astfel incat toti locuitorii care ocupa case traditionale primesc anual din partea primariei sectorului 5 al Budapestei aprox. 100 E pentru varuieli si alte cheltuieli curente legate de intretinerea caselor.
  Evident, acest proiect a atras dupa sine turismul, mai exact turism de nisa (cultural). Din pacate partea de infrastructura (drumul pana acolo) este absolut dezastruoasa.
  Proiectul de restaurare insa nu este de ajuns. Populatia va trebui cu timpul sa realizeze valoarea satului in care stau, pentru ca inca exista destule elemente care deranjeaza, mai ales blocul (!!!) construit in piata centrala, langa biserica fortificata, dar si lucruri mai putin nocive, precum porti din metal din anii '70. Ceea ce s-a reusit sa se realizeze a fost impunerea unui regulament zonal strict in ceea ce priveste constructiile noi, prin faptul ca trebuie sa respecte arhitectura specifica locului.

Cu riscul de a va fi plictisit,

Adrian

Eu nu FUG in fata pericolului! Eu merg foarte repede...

2

Re: Satul Rimetea

Multumim! Te mai asteptam si cu alte constructii ... cat mai medievale cu putinta ... sau chiar case taranesti cat mai vechi... ar fi si mai fain daca am gasi schite si planuri, detalii de constructie...

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

3

Re: Satul Rimetea

Da... daca va ajuta cu ceva, voi pregati niste extrase (traduse) din Osprey si alte carti cu privire la cetatile teutone din Lituania si Polonia (bestial), evident cu copyright-u de rigoare. Insa experienta luarii contactului personal cu astfel de locatii/cladiri mi se pare mai interesanta. Daca aveti completari, cu atat mai bine.
Mai urmeaza o prezentare a cetatii din Costesti (comuna Rimetea), dar din pacate nu am planuri, numai "insight" despre sistemul constructiv.
La capitolul arhitectura civila putem incepe un topic despre arhitectura "vernaculara" (traditionala). Pe aceea o cam gasim cu totii pe la sate, mai ales ca sistemul constructiv, in principiu, nu s-a schimbat de vreo 2.000 de ani. Pot sa incep eu cu casa strabunicilor si sa incepem o discutie pe aceasta tema. Singurul lucru pe care-l cer este timpul.
Mai exista o problema de fond: in zona Banat-Crisana au ramas prea putine ramasite medievale, asa ca pentru noi  "articole" va trebui sa ma deplasez peste paduri pe niste drumuri absolut... superbe big_smile Astept niste bani pentru o motocicleta de teren!

Adrian

Eu nu FUG in fata pericolului! Eu merg foarte repede...

4

Re: Satul Rimetea

Cartile editurii Osprey sunt o idee destul de OK dar volumul de munca (traducere) este imens smile ... Eu as zice sa lasam asta, pentru moment, celor care vor sa le studieze in mod specific. Se pot gasi prin diverse metode wink ... Eu as zice sa incercam sa aducem o contributie specific autohtona la acest subiect. Sa suplinim ceea ce ar fi trebuit sa faca specialistii nostrii care prefera sa bata campii despre istoria altor neamuri. Nu vreau sa fiu rau, poate exista si istorici/arheologi/muzeografi romani care au facut asemenea lucrari, dar din pacate nu sunt accesibile publicului larg asa cum ar trebui.
Casa strabunicilor tai ar fi un subiect excelent, mai ales daca vi si cu imagini de detalii constructive si eventuial masuratori. Casa strabunicilor mei s-a daramat din pacate. Ar fi fost un subiect la fel de bun, o casa moteasca, construita integral din lemn, fara nici un cui. Dar asta e... Felicitari si succes in continuare. Te asteptam cu noutati.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

5

Re: Satul Rimetea

Azi, 05.03.2011 am fost la Rimetea unde am vazut inca o data constructiile din localitate. Am vizitat si una din minele medievale. Este destul de interesanta

6

Re: Satul Rimetea

@jenu: ai si ceva poze pentru noi?

I don't follow, I lead!