1

Subiect: Intrebari retorice despre echipare

Salutari!

Nu am mai facut un subiect de ceva timp si m-am gandit la ce fel de discutie ar fi interesanta. Stiu ca eu sunt mereu interesat de echiparea unui luptator de secol XIV-XV si ma gandeam ca ati fi si voi la fel de interesati sa discutam despre acest lucru.

Mai intai de toate, ce arma ati folosi daca ati lupta intr-o astfel de reconstituire?

http://www.youtube.com/watch?v=1zGjex6qDtM

In al doilea rand, ati participa vreodata la o astfel de nebunie?

A treia mea intrebare ar fi, credeti ca un boier tanar din Tara Romaneasca  a secolului XV (a doua jumatate) ar alege o armura de tip Italiana (de export) sau una de tip Germana (Gotica)? Datorita pozitionarii geografice si a preferintelor exprimate de nobilii din Balcani si coasta Dalmata, as crede ca armura Italieneasca ar fi mai probabila.

Sunt curios sa va aud parerile.

2

Re: Intrebari retorice despre echipare

Intr-o asemenea imbulzeala, n-ai nici o sansa de unul singur, de altfel se si vede in film, cum cei care se rup din formatie sunt doborati imediat.
Cele mai multe sanse de "supravietuire" le are un grup de 3 oameni din care 2 cu o arma de o mana (spada, topor sau buzdugan ...cel putin unul dintre ei trebuie sa aiba o arma usoara si agila) si scut, iar al treilea trebuie sa aiba o arma lunga de gen, lance, halebarda, topor de doua maini sau spada de doua maini.
O batalie medievala era castigata de armata care reusea sa sparga si sa imprastie formatia adversarului.
Ca sa raspund la prima intrebare, intr-o asemenea batalie as prefera o lance serioasa si o spada scurta ca arma secundara.
Ceva oarecum asemanator dar mult mai lejer, a fost la Brasov, unde am folosit o lance... uite aici: http://www.youtube.com/watch?v=LjVvaScXZwI

La a doua intrebare... as participa daca as avea un grup de luptatori care sa stie sa tina formatia si echipament corespnzator, bine inteles smile ...

La a treia intrebare, putin probabil ca un tanar boier din Tara Romaneasca de la sfarsitul sec XV sa posede o armura mai complexa decat o camasa de zale, un coif si eventual umerare, cotiere si genunchiere. Armurile complexe de placi erau destul de rare in Tara Romaneasca si intr-adevar, atelierele italiene (mai ales milaneze) dominau net piata armurilor de import.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

3

Re: Intrebari retorice despre echipare

Acum, stii vorba aceea a lui Oakeshott (daca nu ma insel, desigur), "Absence of evidence is not evidence of absence." legata de penuria de materiale documentare sau pictografice pentru perioada medievala. Dupa cum ziceam, raritatea unor astfel de armuri este probata de faptul ca doar boierii ar fi purtat asa ceva, ei fiind singurii care isi permiteau. Si cred ca ei ar fi optat pentru asa ceva, mai ales ca am observat ca in trecut preferintele vestimentare erau dictate de la varful societatii (adica de la rege/domn/print etc.).

Deci daca Domnul Tarii Romanesti purta asa ceva (si sunt convins ca ar fi purtat, avand in vedere relatiile relativ bune pe care Tara Romaneasca a avut-o de-a lungul vremii cu Venetia) atunci si boierii sai ar fi purtat, mai ales cei tineri care, probabil precum in ziua de azi, tindeau spre vestimentatia vestica.

In fond, cum azi tinerii vor toti haine de la Versace, Armani sau stiu eu ce alte firme cred ca si in acele zile hainele Italiene erau o nebunie mare in zona noastra, mai ales ca ei importau toate acele matasuri arabesti, numai bune pentru croit haine. Armurile sunt o extensie fireasca a hainelor pentru acea vreme, precum sunt astazi masinile italienesti (Masserati, Ferrari, Alfa Romeo etc.).

Desigur, aceasta este doar o teorie a mea dupa ce am citit mai multe legat de perioada respectiva, din surse Apusene ce-i drept.

Revenind la celelalte doua intrebari, foarte frumoasa filmarea Lup Alb. Nu stiam ca avem si noi in Romania ceva cat-de-cat apropiat actiunilor de amploare din unele tari. Cine erau luptatorii din filmare? Pe cei de la Hunedoara ii recunosc, dar restul? Presupun ca erau din grupurile brasovene, nu?

Cat despre alegerea ta de arme, mi se pare foarte buna, insa in lupta de la Vyborg (caci lupta aceea apare in materialul postat de mine) nu ai voie sa impungi cu armele, pentru a diminua ranile si accidentarile. Aceasta regula este aplicata peste tot in spatiul ex-sovietic din cate am observat si cred ca este o regula buna, avand in vedere faptul ca nu se prea moare (din cate am auzit) la luptele lor.

Or fi ele cele mai dure, dar in acelasi timp si cele mai apropiate de realitate, in limitele legii si ale bunului simt.

Eu unul as prefera o arma de tip poleaxe, deoarece o lance serioasa precum cea manuita de tina in filmarea de la Brasov nu ar fi foarte utila cand principala ei calitate (impungerile) este interzisa.

Iata alta filmare in care formatiile sunt ceva mai solide, si ca atare luptele au un caracter mult mai static si, probabil, realist. A se observa individul in armura alba de tip apusean ce sta in spatiul ce se formeaza intre cele doua formatii, palind pe oricare se apropie cu toporul sau lung. O filmare foarte impresionanta ochilor mei, per total.

4

Re: Intrebari retorice despre echipare

Primul lucru smile  .... Ai uitat sa pui link la filmarea despre care vorbbesti big_smile ...
In al doilea rand, referitor la armura. Un tanar boier din Tara Romaneasca, ar fi servit intr-o unitate de cavalerie usoara, care era specifica pentru Tarile Romane. Chiar si Transilvania era renumita pentru cavaleria usoara si infanteria grea. In zona noastra nu prea exista cavalerie grea pentru ca oponentii nostrii erau de obicei turcii si tatarii care n-au avut niciodata cavalerie grea.
O armura coplexa de placi, era foarte scumpa si deci un tanar boier nu prea avea cum sa si-o permita, chiar daca ar fi provenit dintr-o familie destul de bogata, echipamentul cel mai scump ar fi revenit tatalui sau care era "titularul" rangului respectiv.
Oricum, dupa toate sursele vremii, armata Tarii Romanesti nu avea cavalerie grea si marea majoritate a luptatorilor nu purtau altceva decat o camasa de zale si un coif sau chiar numai un coif, un grumazar de zale si un gambeson. De asemenea este posibil ca unele reprezentari ale luptatorilor medievali din Tara Romaneasca sa prezinte armuri de genul brigandinei dar interpretarile sunt controversate.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

5

Re: Intrebari retorice despre echipare

Asa este. M-am entuziasmat si am omis. Uitai, cum ar zice oltenii.

Mai intai de toate, filmarile.

http://www.youtube.com/watch?v=mzI2Sfz8 … re=related

Cel in armura apuseana poate fi clar observat de la 1:20 incolo.

http://www.youtube.com/watch?v=TvIKR-gC … re=related

Acesta de sus este ceva mai lung, aratand intr-un stil atmosferic intrarile diverselor grupuri.

Si da, stiu ca echipamentul cel scump ar fi revenit tatalui, insa de asemenea cred ca ar fi existat si destule situatii in care tatal poate prefera sa ii faca fiului mofturile avand in vedere ca zilele sale de nebunie erau cam trecute, oamenii mai in varsta fiind mereu mai precauti decat cei tineri (acestia avand adesea impresia ca nimic nu li se poate intampla, dupa cum cred ca bine stim majoritatea care am avut de-a face cu teribilisti).

Vedeti astazi cum copiii de bani gata au de obicei masini ce le eclipseaza pe cele ale parintilor din simplul motiv ca parintii lor sunt oameni in toata firea, trecuti de varsta nebuniilor si ale figurilor. Presupun ca am dus destul de departe aceasta comparatie, insa mi se pare simpla de inteles si la obiect. In fond si la urma urmei, cat de mult se schimba sensibilitatile umane de baza? Din cate am observat eu atat la altii cat si citind diverse, comportamentul uman de baza nu se schimba in mod fundamental de-a lungul veacurilor. Lucruri exterioare, ce au de-a face cu locul unde au crescut si specificul vremii, au un efect, intr-adevar, insa aceasta influenta este una secundara. Un exemplu bun de astfel de influenta este efectul religiei asupra oamenilor din Evul Mediu. Aceasta influenta a disparut azi in Europa, in mare parte, si in multe alte parti ale lumii.

Legat de cavaleria grea, da, noi am luptat adesea cu turcii si cu tatarii, muntenii si ardelenii cu turcii mai ales si moldovenii ceva mai mult cu tatarii. Dar a spune ca aceste doua factiuni duceau lipsa de cavalerie grea mi se pare nitel exagerat. Otomanii au avut dintodeauna cavalerie grea, cu echipamentul mai greu uneori chiar decat cel al majoritatii cavalerilor europeni echivalenti. Spahii din Kapi-Kulu (armata de sclavi personali ai Sultanului) si spahii timarioti (cei ce detineau un timar, o feuda obtinuta pe merit si neereditara practic) erau mereu luptatori cu o armura foarte buna, atat pentru ei si pentru cal. Erau luptatori ce puteau tine piept si celei mai grele cavalerii europene, si puteau chiar sa o infranga, dupa cum au dovedit-o in multe randuri. Tocmai, daca nu aveau cavalerie grea foarte buna, nu ar fi facut cine stie ce impresie impotriva ostilor cruciate ce au pornit impotriva turcilor in atatea randuri.

Iar tatarii au avut si ei cavalerie grea sa le ajunga. Din nou, daca nu aveau, atunci nu vad de ce rusii si lituanienii foloseau atat de multa cavalerie grea in fortele lor calari. Armura grea era in acest caz de tip lamellar cu zale pe dedesubt, da, dar chiar si asa, aceasta armura este una grea cu un grad de protectie ridicat si bun impotriva sagetilor. Fie ca cei din Ducatul Lituanian si principatele rusesti au venit cu cavalerie grea pentru a contracara calaretii grei ai tatarilor, fie ca a fost invers, ambele parti le foloseau din plin.

Acum, eu nu incerc sa argumentez ca Tara Romaneasca era precum Franta sau Tarile Italienesti cand vine vorba de echiparea soldatilor, insa as crede ca, in multele cete ale boierilor mari, foarte puternici, si chiar si in unele cete ale boierilor mijlocii, echipament de inspiratie si influenta occidentala putea fi vazut. Nu zic ca era predominant, nici ca il foloseau foarte multi dintre soldatii acestor cete, insa as crede ca era acolo. Da, majoritatea soldatilor pedestri nu cred ca aveau mai mult decat zale si un coif insa cred ca in fortele de cavalerie se gasea si cavalerie cu echipament mai greu ce putea sa tina piept in lupta spahiilor.

Apropos, cum consideri ca era echipata cavaleria usoara din tarile romane? Stiu ca nu era probabil la fel in toate cele trei tinuturi, insa mi s-ar parea interesanta opinia ta.

6

Re: Intrebari retorice despre echipare

Hai sa facem o comparatie...

Astia sunt spahii, adica cea mai grea cavalerie a turcilor:

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

http://i4.photobucket.com/albums/y110/Nephtys/Royal%20Armouries/Mughul_armour_and_bard_17th_c.jpg

Si astia sunt cavalerii europeni din cavaleria grea, adica echivalenti:

http://warandgame.files.wordpress.com/2007/12/gothicarm-1.jpg

http://www.arador.com/gallery/15c-3.jpg

http://i84.photobucket.com/albums/k26/Bwaze/Milanese%20armour%20of%2015th%20century/1440-1445AVANTArmorGlasgowexCH20.jpg

Care ti se par mai "grei"?
Armura spahiilor era in proportie de 40-50% zale pe cand armurile europene abia daca mai au portiuni de zale pe ici pe colo...
Nu zic ca spahii n-ar fi fost o cavalerie redutabila, doar ca nu erau cavalerie grea, ci ... hai sa-i spunem ... medie smile ...

Cat despre tatari, daca poti sa-mi dai macar o singura referinta la existenta  cavaleriei grele la ei, as fi foarte interesat.

Voi reveni cu pareea mea despre cavaleria valaha smile ...

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

7

Re: Intrebari retorice despre echipare

Ma bucura faptul ca aceasta discutie a devenit cu atat mai interesanta si totusi nedeviata de la subiect. Tot vorbim despre echipare, in fond, si intrebarile mele pot fi considerate retorice, nu?

Deci despre Sipahi sa vorbim mai intai.

As dori mai intai de toate sa mai postez niste imagini cu spahii.

http://www.flickr.com/photos/thoog/4347 … 330606163/

As zice ca spahiul de mai sus, care ar fi aparut pe campurile de lupta ale Europei si ale Asiei incepand de la jumatatea secolului XV, este un cavalerist greu in toata puterea cuvantului. In momentul in care ai o armura completa pentru cal (lucru rar pentru cavalerii europeni, care ar fi avut cel mult o platosa pentru capul calului si ceva pentru gatul animalului, armurile complete fiind rezervate doar celor mai bogati) si o armura completa pentru tine, din zale si placi, atunci esti un cavalerist greu, dupa parerea mea, deoarece atat tu cat si animalul sunteti foarte greu de omorat, atat de la distanta cat si de aproape.

Cand mentionezi armurile din zale si placi ale fortelor grele orientale, faci zalele sa para ca o aparare slaba. Doar fiindca au aparut armurile albe, cu platosa cuprinzatoare pentru tot corpul (subratul, palma, interiorul bratelor in unele cazuri si spatele picioarelor erau in continuare protejate cu zale) asta nu inseamna ca zalele isi pierd subit valoare defensiva. Trebuie doar sa ne gandim ca timp de cateva secole, zalele erau cea mai buna optiune cand venea vorba de echipament defensiv. De asemenea, sa ne amintim multiplele dovezi ale eficientei zalelor, provenite din cronici. Doar din epoca cruciadelor, de exemplu, avem multiple anecdote legate de oameni loviti in zale care, de drept, ar fi trebuit sa moara sau cel putin sa fie scosi din lupta, insa acestia luptau in continuare datorita eficientei armurii lor de zale. De asemenea, pentru eficienta zalelor impotriva sagetilor, sa luam in considerare felul in care erau descrisi un grup de cavaleri dupa o batalie in orient, impotriva sarazinilor. Dupa o batalie in care timp de aproape o ora mai multi cavaleri au fost bombardati cu sageti, la sfarsitul bataliei aproape toti (murisera foarte putini) semanau cu niste arici datorita multidinii sagetilor ce erau infipte in ei. Infipte non-fatal si fara sa le ia din abilitati, datorita zalelor si a protectiei textile de dedesubt.

Zalele acestea nu s-au schimbat intre timp.

http://www.flickr.com/photos/thoog/9871 … 330606163/

Aceasta imagine este un alt exemplu, cu zale folosite in secolul XV in zona Anatoliei de Est si a Mesopotamiei. Anatolia de Est este, desigur, mai indepartata de zonele apusene ale Imperiului Otoman (Rumelia, Anatolia de Vest etc.) unde conditiile climaterice ar fi fost mai permisive unor armuri de zale si placi si mai cuprinzatoare. Si sa ne gandim ca unde aceasta camasa de zale din imagine se termina la maneci, ar fi continuat cu placi de tipul bazuband (parca asa era denumirea), deci cavaleristul respectiv, daca avea si protectie asemanatoare pentru picioare, era o forta de temut in lupta.

http://www.flickr.com/photos/thoog/5606 … 0381302500

Avem si exemple de acest gen de echipare ce ofera si mai multa protectie datorita adaugarii unor placi care sa apere trunchiul corpului.

http://i4.photobucket.com/albums/y110/Nephtys/Oriental%20Warriors/ms_29.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y110/Nephtys/Royal%20Armouries/RA280606079.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y110/Nephtys/Oriental%20Warriors/ms_36.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y110/Nephtys/Oriental/ottoman_bard.jpg

Inca un exemplu de spahii.

Deci, desi nu toti erau echipati chiar asa din cap pana in picioare (exista o varietate fara indoiala in functie de bogatie individuala), cred ca spahii sultanului din Kapi-Kulu, cel putin, erau cu totii foarte bine echipati avand in vedere ca il reprezentau pe sultan in campanii si il si aparau in lupta de cate ori participa si sultanul la o campanie.

Iar ca si greutate totala, daca ar fi sa luam atat armura pentru om cat si pentru cal, cred ca echipamentul spahiilor chiar il depasea in greutate pe cel al cavalerilor europeni (cel putin al celor care nu aveau armura pentru cal, iar dupa cum am mai spus, acestea erau rare). In plus, armurile de cai din imaginile postate de tine anterior, sunt forme relativ tarzii, aparute prin 1480. Coroborat cu faptul ca din punct de vedere al dificultatii de a fi ucisi spahii erau aproape pe picior de egalitate cu cavalerii (platosa apuseana din secolul XV este mai eficienta, ce-i drept) eu as zice ca ei isi merita pe deplin titulatura de cavalerie grea. Au chiar prea multa armura pentru a fi considerati cavalerie medie, iar eficienta lor in lupta impotriva cavalerilor apuseni o depaseste cu mult pe cea menita unei cavalerii medii.

Ca si exemplu al acestei eficienta, as dori sa ofer batalia purtata de Ioan de Hunedoara in apropierea Sibiului atunci cand otomanii asediau acest oras. Cand otomanii s-au vazut inconjurati de oastea lui Hunedoara pe o parte si de garnizoana Sibiului pe cealalta, pasa ce ii comanda si-a dat seama ca singura solutie era sa atace violent oastea lui Ioan pentru a iesi din incercuire. Pentru a indeplini acest obiectiv, pasa a incercat o sarja a intregii sale cavalerii in locul unde se afla flamura lui Ioan de Hunedoara, incercand sa il ucida pentru a slabi armata crestina.

Sarja a avut succes, si omul pe care turcii il credeau a fi Ioan de Hunedoara a fost ucis insa, din pacate pentru ei, comandantul crestinilor nu era sub flamura sa, ci intr-o alta parte a oastei sale ce pregatea un atac asupra flancului otomanilor. Aruncandu-se nebuneste in sarja, otomanii au fost inconjurati si multi dintre ei au sfarsit ucisi pe campul de bataie.

Chiar si asa, faptul ca otomanii au reusit sa atace oastea crestina si sa treaca prin ea cat sa ajunga la flamura de Hunedoara (inconjurata fara indoiala de ostenii cei mai bine echipati ai lui Ioan) si apoi au reusit sa il ucida pe cel ce il credeau Ioan (in fapt, un nobil maghiar pe nume Simon Kamoniai, daca nu ma insel) dovedeste forta calarimii lor grele, caci alta forta nu ar fi putut sa duca pana la capat un atac asa violent.

Despre tatari voi vorbi intr-o postare viitoare ca sa nu devina acest post prea lung si greu de citit.

8

Re: Intrebari retorice despre echipare

Inainte de a formula o teorie privind echipamentul unui tanar boier din Tara Romaneasca in sec XV, trebuie sa tinem seama de cateva aspecte socio-economice (suna bombastic dar este ceva foarte serios) smile ...
In primul rand, Tara Romaneasca sau Valahia NU avea zacaminte de fier, deci tot fierul si otelul folosit in orice scopuri, era importat. Cea mai apropiata sursa de fier era Transilvania iar urmatoarea alternativa era Moldova, care nu statea mult mai bine. In sud, aproape toate tarile balcanice erau deja parte a Imperiului Otoman. Existau doua mari rute comerciale, una prin Transilvania, spre Italia, Austria si Germania, si cealalta prin Moldova, spre Polonia si Rusia.
Deci, armele si armura metalica a unui tanar boier din Tara Romaneasca ar fi putut avea ca origine ori importul ori echipament de captura.
Sa analizam prima optiune, echipamentul de import. De obicei se exporta echipamentul invechit, care nu mai era la moda sau echipamentul de calitate mai scazuta. E foarte putin probabil ca intre armurile de import sa fi fost armuri complete facute pe masura. De obicei se exportau coifuri simple si camasi de zale pentru ca acestea se potrivesc fara prea mari probleme pentru mai multe marimi. Probabil ca se exportau de asemenea platose simple care se pot regla de asemenea prin curele intr-o oarecare masura, sau chiar brigandine care se pot modifica relativ usor. Foarte probabil ca brigandinele sa se fi exportat sub forma de "kit", adica numai placile componente, care urmau sa fie montate la fata locului pe un suport de piele sau panza groasa. De asemenea cotiere si umerare simple, adica placi metalice bombate, fara articulatii, care se pot potrivi relativ usor pe orice fel de armura.
A doua optiune, echipamentul de captura, provenea din tarile balcanice si Imperiul Otoman.
Tinand cont de aceste aspecte, putem presupune cu destula certitudine, ca echipamentul unui tanar boier din tara Romaneasca ar fi fost un amestec de echipament oriental si vestic, bazat in mare parte pe armura de zale.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

9

Re: Intrebari retorice despre echipare

Devine interesant
Mihai, de unde ai citit despre lupta lui Ioan de Hunedoara din zona Sibiului?
va rog continuati

Deus Lo Vult !
Mihai Cotei

10

Re: Intrebari retorice despre echipare

Revin cu alte cateva informatii. In muzeele din Romania, din cate stiu eu, nu exista nici o armura completa de secol XV, iar raportul intre platosele simple si camasile de zale este cam de 1 la 3, daca nu si mai mare. Aproape toate platosele metalice sunt descoperite in Transilvania, ceea ce nu este de mirare, dat fiind faptul ca singurele bresle de armurieri documentate clar in secolul XV sunt cele din Brasov, Sibiu si Cluj si mentionarea unor ateliere la Hunedoara si Medias. Numele german al Hunedoarei este "Eisenmarkt" = Targul de fier. Interesanta este prezenta unui armurier numit Stefan Hwnyady (Sau Stefan Hunedoreanul) in Cluj big_smile ... http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicati … uprins.htm
Oricum, in acest domeniu sunt foarte putine studii de specialitate si in prezent nu exista nici o lucrare care sa puna cap la cap datele existente si sa clasifice clar armele si armurile din toate muzeele din Romania. S-au facut cativa pasi destul de timizi, mai ales in ceea ce priveste muzeele din Transilvania, lucrarea despre sabie si spada a domnului Karl Zeno Pinter si lucrarea despre armele si armurile din muzeul Brukenthal a doamnei Anca Nitoi fiind cele mai cunoscute. Aici ne poate lamuri mai bine domnul Adrian Andrei Rusu care este mult mai in masura si mai in tema decat mine.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

11

Re: Intrebari retorice despre echipare

Lup_Alb a scris:

Oricum, in acest domeniu sunt foarte putine studii de specialitate si in prezent nu exista nici o lucrare care sa puna cap la cap datele existente si sa clasifice clar armele si armurile din toate muzeele din Romania. S-au facut cativa pasi destul de timizi, mai ales in ceea ce priveste muzeele din Transilvania, lucrarea despre sabie si spada a domnului Karl Zeno Pinter si lucrarea despre armele si armurile din muzeul Brukenthal a doamnei Anca Nitoi fiind cele mai cunoscute. Aici ne poate lamuri mai bine domnul Adrian Andrei Rusu care este mult mai in masura si mai in tema decat mine.

Sunt de acord cu cele spuse mai sus. Surse bune intradevar sunt foarte putine. La lucrarile mentionate as mai adauga pe cele de Vladescu M. Cristian, scrise prin anii -70.
Chear ca ar fi bine sa auzim (sau sa citim) daca au mai aparut careva cercetari noi.

12

Re: Intrebari retorice despre echipare

Ok! Am terminat cu examenele pe semestrul asta si am ceva mai mult timp la dispozitie acum. Hai sa incercam sa descoperim impreuna cam cum ar fi aratat un tanar boier din tara Romaneasca pe un camp de lupta din secolul XV. Pentru inceput ar trebui sa stabilim cateva puncte de pornire.
1. Despre ce perioada vorbim? Inceput, mijloc sau sfarsit de secol XV pentru ca in 100 de ani se succed cel putin 3 daca nu 4 generatii.
2. Care este rangul tanarului boier? Face partea dintre boierii de curte sau din mica nobilime? Cat este de bogat?

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

13

Re: Intrebari retorice despre echipare

Si eu tocmai acum incep cu adevarat sa intru in focurile pregatirilor pentru Bacalaureat si admitere. Ironie cruda, as zice.

Cred ca am specificat la inceputul topicului ca ma refeream in mod particular la un boier de la mijlocul secolului XV. Stiu foarte bine ce diferente pot insuma si trecerea unei singure generatii, cum putem bine vedea si in zilele noastre. Ma gandeam la perioada domniei cea lungi a lui Vlad Tepes (a doua lui domnie), fiind cam fix la mijloc din multe puncte de vedere. Eventual ar putea intra si perioada lui Iancu de Hunedoara incepand cu 1442 asa de pura frumusete si o completa informare, fiind mijlocul timpuriu al secolului in vreme ce la Vlad era mijlocul tarziu, daca imi sunt permisi astfel de termeni.

Si cat despre statutul social al boierului, nu ar fi totusi mai frumoasa si folositoare o completa informare a teoreticei echipari ale unui boier? Sa fie si boierii de curte, si boierii mici, si boierii mari, cu toate gradele de bogatie (sa zicem ca sunt trei, de la sarac pana la bogat, cu un grad mijlociu intre).

A, si daca nu ma insel a intrebat cineva de unde am informatia cu batalia pentru Sibiu. O am dintr-o frumoasa si informativa carte comunista, destul de faimoasa de altfel si usor de gasit as crede, numita "Istoria Militara a Poporului Roman". Este o ditamai cartea, cu informatii bogate despre perioada medievala romaneasca, de la Posada pana la vremea lui Radu de la Afumati, cu toate campaniile si bataliile cuprinse in acea perioada. O recomand ca punct de pornire oricarui pasionat. Scaparile comuniste apar din cand in cand, insa pentru cei ce stiu sa priveasca cu mintea si nu numai cu ochii, adevarata informatie iese relativ usor la iveala.

Voi incerca si un raspuns mai cuprinzator pe viitor, cand gasesc timp.

14

Re: Intrebari retorice despre echipare

Multumesc

Deus Lo Vult !
Mihai Cotei

15

Re: Intrebari retorice despre echipare

Am "sapat" putin prin materialele pe care le-am strans de-a lungul anilor din diverse surse si am ales cateva imagini care pot fi folosite cu o certitudine rezonabila in reconstituirea echipamentului unui tanar boier din Tara Romaneasca la mijlocul secolului XV, presupunand ca acesta ar fi folosit echipament de inspiratie vestica (Transilvania, Ungaria,Polonia, Italia).
Pentru inceput cateva imagini cu fresce din biserici din Transilvania, datate sfarsitul sec XIV inceputul sec XV:

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Ghelnita.jpg

Lupta regelui Ladislau cu cumanul.
Personajul princial, regele, poarta un coif de tip bascinet peste un coif de zale, o camasa de zale peste care se vede o "haina de placi" (coat of plates) si incaltari (sabaton) din solzi.
Cumanul poarta un coif conic destul de ciudat (probabil o interpretare a unui coif oriental) peste un coif de zale si o tunica sau un gambeson (mai probabil).
Scutierul regelui pare sa nu poarte nici un fel de armura.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Remetea.jpg

O imagine a apostolului Petru in armura.
Personajul poarta o camasa de zale, peste care se vede ceea ce pare o forma primitiva de brigandina cu placi mari nituita cu nituri rotunde de diametru mare, parerea mea este ca e vorba de o forma de tranzitie intre haina de placi si brigandina propriuzisa. De asemenea poarta niste umerare simple sub forma de rozeta.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Dirjiu1.jpg

Conversiunea apostolului Pavel.
Personajul din stanga (pare sa fie un scutier), poarta doar un gambeson.
Personajul din centru poarta o camasa de zale cu cotiere metalice si un coif tip "palarie de fier" peste un coif de zale.
Personajul din dreapta, cel mai bine echipat, poarta o camasa de zale peste care are o platosa simpla care se continua cu falduri de solzi, cotiere, protectii de antebrat si protectii de maini (gauntlets) metalice. Forma clasica de armura tranzitionala intre armurile de zale ale evului mediu timpuriu si armurile "albe" complet metalice ale sfarsitului de secol XV si mai tarzii. Aceasta este (dupa parerea mea) cea mai probabila armura completa / de lux a unui boier bogat, de rang inalt din Tara Romaneasca pe la mijlocul sec XV care ar fi facut parte din cavaleria grea.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Malincrav1.jpg

Drumul crucii.
Aici nu se prea vad armuri ci doar un soldat de rand care poarta doar un gambeson si un coif de tip palarie de fier. Se mai pot vedea diverse coifuri de tip bascinet sau palarie de fier si cel mai interesant, un bascinet cu viziera de tip german "klapvizor" adica vizor de tip placa pivotanta.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Medias1.jpg

Crucificarea.
Aici se vad in dreapta doi soldati, cel mai probabil din infanterie, poarta coifuri de tip
palarie de fier, unul din ei are o camasa de zale peste care poarta un fel de tunica fara maneci si are de asemenea protectii de maini (gauntlets) metalice. Celalalt pare sa poarte o platosa simpla direct peste un gambeson cu umeri bufanti si manusi de piele. In stanga e mai vad doua capete de soldati, unul purtant de asemenea coif de tip palarie de fier iar al doilea in marginea imaginii chiar in spatele celuilalt (trebuie sa te uiti atent pentru ca imaginea nu este foarte clara),  poarta un coif de tip salet.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/Medias2.jpg

O alta imagine a rastignirii.
Aici se vad doua coifuri, unul de tip palarie de fier care pare sa fi fost foarte popular si al doilea, un coif de solzi, un tip de coif foarte rar vazut prin reconstituiri, desi apare in mai multe imagini din secolul XV, inclusiv in manualul de lupta al lui Talhoffer.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/krakovia01.jpg

Un asemenea coif de solzi descoperit in Polonia, aflat acum in muzeul din Cracovia.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/coifuritopkapi02.jpg

Coifuri de tip barbuta, de productie italiana in muzeul Topkapi din Istambul.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/coifuritopkapi01.jpg

Coifuri de tip salet in muzeul din Topkapi, Istambul. Doar cele doua din centru-stanga sus, celelalte sunt coifuri de secol XVI

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

16

Re: Intrebari retorice despre echipare

Buna ziua,

Am citit cu mare atentie tot materialul documentar de pana acum si mi se pare foarte aplicat . Ma bucur ca acest subiect este in discutie si astept un rezultat final , bine documentat, pentru a pune in practica constructia unei armurii specifice spatilui nostru geografic (daca imi este permisa o constatre , pana la Mircea cel Batrin influenta este occidentala si dupa orientala,in consecinta propun trei teme cuprinzind si perioda de tranzitie). Va felicit pentru tot ce ati facut pana acum si astept cu nerabdare concluziile. De asemeni doresc , pentru cine este amator sa-l realizeze si un studiu despre  echipamentul geto-dacilor.Multumesc.
Stima.

17

Re: Intrebari retorice despre echipare

Mai este inca mult de discutat despre echipamentul medieval din secolul XV. Inca n-am explorat toate posibilitatile si mai am cate ceva prin teancul de documentatie smile ... Cat despre echipamentul Geto-Dacilor, recomand cu caldura forumul asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj :
http://www.terradacica.ro/forum/index.php
Dat fiind preocuparile dvs referitoare la coifurile dacice, mi-am permis sa le sugerez sa va contacteze si cred ca ar fi in beneficiul tuturor sa colaborati smile ... ei va pot da multe repere istorice, multi dintre ei fiind istorici iar dvs. puteti sa le explicati cate ceva din tehnologia de realizare a echipamentului. Sunt acolo vre-o 3 sau 4 baieti destul de talentati in armurarie.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

18

Re: Intrebari retorice despre echipare

Am gasit o carte, "Armies of the Middle Ages" de Ian Heath, scrisa in 1984. Este o carte de documentare pentru wargames. Desi pare putin cam ciudat, de fapt aceste jocuri se bazeaza pe campanii si batalii reale si dotarea si tacticile trupelor folosite sunt studiate foarte serios. Volumul 2 al acestei carti se refera in principal la armatele din Europa de Est (printre care armatele Transilvaniei, Moldovei si Valahiei) si Imperiul Otoman. Reconstituirile din carte se bazeaza pe fresce, gravuri si descrieri din manuscrise din secolele XIV si XV, adica exact perioada care ne intereseaza pe noi. Foarte interesant este faptul ca eu am ajuns cam la aceleasi concluzii ca autorul, fara sa fi stiut de aceasta carte dinainte smile (nu ca as fi eu vre-un mare specialist...), dar din ceea ce se stie pana acum din documentele vremii despre armatele Valahiei, Moldovei si Transilvaniei se trage concluzia ca armurile complexe si grele nu erau la mare cinste pe aici si nici pe la vecinii nostrii apropiati. Asta se datoreaza si utilizarii extensive a arcurilor si dupa jumatatea secolului XV si a armelor de foc. Se pare ca in armata lui Ioan de Hunedoara din 5 infanteristi unul era archebuzier, doi erau arcasi sau arbaletieri si doi erau infanterie grea, iar in cavalerie, pentru fiecare cavaler greu in armura, erau doi arcasi calare si doi lancieri de cavalerie usoara care foloseau de asemenea si arcuri sau arbalete. In Moldova si Valahia se pare ca arcasii formau cel putin 3/4 din infanterie si mai mult de jumatate din cavalerie.

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

19

Re: Intrebari retorice despre echipare

Revin la echipamentul de tip vestic, de data asta cu imagini ale unor piese din muzeele din Transilvania care corespund imaginilor din frescele anterioare.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2276.jpg
http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2234.jpg

Camasi de zale, foarte des reprezentate in frescele din epoca. Camasile de zale din zona noastra urca pana sus pe gat formand un fel de guler, dupa cum se vede in ambele imagini. Daca se folosea si o platosa metalica sau chiar o haina de placi / brigandina, nu era necesara purtarea unei camasi de zale intregi, de aceea se foloseau si maneci de zale care se atasau direct gambesonului, care putea avea de asemenea atasate si poale de zale, pieptul fiind protejat de platosa purtata direct este gambeson. O maneca de zale se vede in imaginea urmatoare.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2280.jpg

Aceste maneci de zale se purtau in cazul in care pieptul era protejat de o asemenea platosa metalica. Imaginile urmatoare arata platose/pieptare metalice in ordinea probabila a evolutiei lor, prima fiind cea mai simpla si ultima fiind cea mai complexa (are piese mobile in dreptul bratelor pentru a permite flexibilitate si protectie sporita).

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2202.jpg

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2110.jpg

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2077.jpg

Continui cu imaginea unui coif tip palarie de fier. Destul de grosolan lucrat, este probabil coiful unui soldat de rand.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2187.jpg

De asemenea se purtau si protectii de maini. In imaginile urmatoare se vad doua exemple, unul mai simplu si unul foarte complex, probabil importat. In prima imagine se vede de asemenea si un umerar in forma de scoica (stridie) sau daca vreti aripa de dragon, in partea stanga sus. Celelale doua piese din imagine, un grumazar simplu si un obrazar (bevoir) sunt de secol XVI.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2178.jpg

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2285.jpg

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

20

Re: Intrebari retorice despre echipare

Continui cu inca cateva piese.

Un coif oarecum ciudat, dupa parerea mea este un fost coif de tip bascinet care a fost modificat sa arate ca un coif de tip salet. Nu cred ca este un coif tipic si nu stiu daca modificarea a fost facuta in secolul XV saumai tarziu, dareste cel mai probabil un coif de secol XV, pentru ca mai tarziu bascinetul nu a mai fost folosit.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2247.jpg

Urmatoarea piesa este un obvrazar (bevoir) care se purta impreuna cu un salet sau chiar si cu alte tipuri de coifuri. Este putin probabil ca un tanar boier din tara Romaneasca sa fi purtat asa ceva, poate doar in cazul in care ar fi facut parte din cavaleria grea si ar fi purtat o armura completa de tip gotic.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2260.jpg

Urmeaza o protectie de cot simpla care se prindea cu curele si sireturi pe o camasa de zale.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2185-1.jpg
http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2184-1.jpg

Si o protectie de genunchi.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2267.jpg

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

21

Re: Intrebari retorice despre echipare

Lup_Alb
Super! Multumesc mult pentru poze.
Despre platose/pieptare nu se stie nimic mai mult? Care este datarea, poate originea?
Apropo despre obrazarul din ultimul mesaj. Nu numai decit sa fi apartinut unui cavalerist. Putea fi purtat de exemplu si de un pedestru.

22

Re: Intrebari retorice despre echipare

Am sa incerc sa revin cu date mai complete, dar fara sa vreu sa fiu rau, nu prea am incredere in datarile pe care le fac unii dintre muzeografii din romania. De exemplu, maneca de zale era etichetata in muzeu ca aparatoare de zale pentru picior, secolul XIII, ceea ce este gresit. Pentru a purta pe picior maneca respectiva de armura, un om ar fi trebuit sa aiba un femur de 30 cm si ar fi fost un pitic ... (Lungimea femurului se inmulteste cu 2,6 si se adauga 65, rezultatul este inaltimea aproximativa a persoanei, deci o persoana cu un femur de 30 cm ar trebui sa aiba aproximatin 1 m si 43 cm) ... Plus ca prelungirea de zale de la umar si sub-brat nu se conformeaza deloc anatomiei umane a soldului si spatiului inghinal wink (deci razboinicul respectiv ar fi fost un pitic foarte cracanat ... scuze pentru ironie dar nu m-am putut abtine ... )
Deci este foarte posibil ca multe din exponatele din muzeele noastre sa fie gresit interpretate, datate si etichetate.
Dupa cum spuneam, nu vreau sa fiu rau si sa fac pe atotstiutorul, dar obiectele descoperite in siturile arheologice ar trebui clasificate tinand seama de mai multi factori de catre o echipa multidisciplinara care sa tina seama si de anatomie, metalurgie, etc ...

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

23

Re: Intrebari retorice despre echipare

Revin cu cateva piese de echipament de inspiratie orientala.

Scuturi de tip "aripa", folosite de cavalerie. Sunt scuturile tipice ale cavaleriei usoare, cunoscute dupa jumatatea secolului XV ca husari (maghiari), gusari (sarbi) sau stradioti (albanezi). Matia Corvin este recunoscut ca "inventatorul" trupelor regulate de husari in Regatul Ungar desi asemenea cavalerie usoara se folosea mai demult ca trupe auxiliare neregulate.

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2123.jpg
http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2108.jpg
http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2106.jpg

Coifuri de inspiratie orientala:

Coif de zale cu calota:

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2298.jpg

Coif asemanator cu cel al spahiilor:

http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2157.jpg
http://i24.photobucket.com/albums/c49/Lup_Alb/CIMG2159.jpg

Recomand de asemenea acest topic de le forumul MyArmory:
http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=19092

Romulus Stoica
Herald & Armurier al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara

24

Re: Intrebari retorice despre echipare

Am cam ramas in urma cu ceea ce Lup Alb a tot scris pana acum, cel putin din punct de vedere al postarilor. De citit am citit tot ce a aparut in ultima vreme si trebuie sa recunosc ca discutia a cam zburdat in absenta mea. O sa incerc sa fiu mai activ.

Mai intai de toate, legat de compozitia armatei lui Ioan de Hunedoara am citit despre acelasi tip de compozitie (1 archebuzier, doi arbaletieri etc.) si intr-o descriere a armatei regale de pe vremea lui Matei Corvin, din perioada "maturitatii" sale (aproximativ de la 1465 incolo din cate am citit eu pana acum) asa ca s-ar putea ca aceea descriere sa nu fie tocmai corecta pentru ostile stranse de tatal lui Matei. Eu cel putin din ceea ce am citit am inteles ca armele de foc erau depasite numeric mult mai puternic de catre arbalete deoarece arbaletele aveau o menire similara dar erau mult mai fiabile si precise. In ciuda fiabilitatii nu posedau aceeasi putere de ucidere, desigur, dar pentru fiecare avantaj exista si un dezavantaj.

Desigur, aici ma refer la armele de foc individuale, ce puteau fi purtate si folosite de catre un singur om sau, in extremis, de o echipa de doi oameni, dar deja aici ajungem usor-usor la artilerie mai mult decat echivalentul unei arbalete. Iar artileria cu pulbere neagra, in aceasta perioada si pana la inceputul secolului XVI, nu era deloc de incredere pe campul de lupta, fiind o arma folosita mult mai mult in asedii. Faptul ca nu prea existau tunuri de camp (cu un afet mobil care sa permita schimbarea usoara a pozitiei) adauga la sinonimia termenului de artilerie cu arme de asediu.

Deci, in concluzie, trebuie avuta mare grija la ceea ce se sugereaza prin termenul arma de foc, caci in cronicile vremii arme de foc erau in egala masura puscele individuale (tevile acelea montate pe un par de lemn si sprijinite sub brat atunci cand erau trase) dar si tunurile menite sa bata zidurile unei cetati. De asemenea, termenul de archebuza si archebuzier nu este tocmai potrivit pentru secolul XV, archebuza propriu-zisa aparand abia dupa 1500. Asadar, acest lucru cred ca face mai probabil faptul ca descrierea proportiilor din oastea lui Hunedoara sa fi fost de fapt descrierea armatei lui Matei, mai apropiata de finele secolului.

In fine, stiu ca tu esti un aderent al uzului armelor de foc in vreme ce eu ti-am expus sensibilitatile mele deja asa ca adevarul o fi undeva pe la mijloc.

Si de asemenea, faptul ca ai evaluat si conditiile socio-economice mi se pare un lucru foarte bine gandit. Intodeauna trebuie avut in vedere gradul de dezvoltare economica al unei regiuni, trebuie avute in vedere si relatiile zisei regiuni cu vecinii, ce importuri ar fi facut, ce exporturi si cam ce capabilitati avea regiunea din punct de vedere al populatiei.

Mergand mai departe, postarile tale cu imagini sunt foarte interesante, acestea impreuna cu frescele fiind autoritatea cea mai buna pana la urma pentru teritoriul nostru.

Pieptarul al treilea postat de tine mi se pare de secol XVI datorita acelor crestaturi pe mijloc. Nu am vazut pieptare de secol XV cu astfel de design nici pe la germani, nici pe la flamanzi, nici pe la italieni, sincer sa fiu, iar autoritatea in materie de design al armurilor albe era clar Apusul.

Observatiile tale legate de salletul acela mi se par foarte interesante. Chiar ti se pare ca este o bascineta modificata? Mie imi pare o forma destul de tipica de sallet, ce-i drept care pare un pic mai de inceput de secol XVI datorita formei calotei si lipsei unei cozi la spate. Bascineta avea o calota mult mai ridicata, spre deosebire de sallet care era mult mai bombat si "mulat" pe forma capului.

http://farm1.static.flickr.com/19/16159 … 3758b4.jpg

Aceasta este o bascineta clasica de secol XIV, vizibila si in aceea fresca cu rastignirea lui Isus din 1427, facuta de fratii Tamas mi se pare.

http://www.flickr.com/photos/grailchase … 7365983/#/

O vizualizare mai clara a formei craniului unei bascinete.

http://www.flickr.com/photos/grailchase … 0645587/#/

Compara cele de mai sus cu aceasta imagine a unei sallete, dintr-o imagine de epoca. As zice ca ce ai postat tu este mai asemanator cu salleta la forma decat cu o bascineta. In opinia mea, desigur.

Sunt curios sa vad ce crezi si tu despre asta.

Voi mai posta pe masura ce imi mai vin idei.

25

Re: Intrebari retorice despre echipare

Salutare.
Na daca tot sunt aici atatea informatii de valoare aici ce ar fi sa trecem de la intrebari retorice si teorie, si la practic, sa mai facem cate ceva ca suntem putin pe acest forum care fac si arata ceva. In privinta saletului desi este mai ciudata, ca si constructie , nu are partea din spate, calota oricum este perfecta , initial a fost altceva si se vede ca a fost modificat, dar bascinet intradevar nu a fost, eu cred ca a fost un coif simplu, initial se vruia sa fie doar cu nazala si respectivul care a faurit sau a comandat acest coif a facut banul mai in jargon vorbind  si si-a permis sa o modifice , sau armurierul din start a pornit asa, dupa masuratorile capatinei celui care o va purta mai tarziu, in functie de ce era necesar pentru boierul, nobilul, cavalerul sau soldatul din aceea vreme. Oricum este o piesa interesanta, altfel decat cel care le vedem in muzeele din occident.
Inca un lucru aceasta discutie a pornit de la subiectul Portul militar in Tara Romaneasca, nici de cum in Transilvania, astfel armurile din aceasta zona eu zic si arata si exemplele de mai sus, au fost mai mult de orientare asemanatoare cu cel al turcilor, daca vorbim per total de toate cele 3 principate atunci intradevar subiectul este vast, depinde ce isi permitea fiecare, erau si armuri autohtone fel si fel, erau si armuri de origine germanica, erau si armuri milaneze(ex Ioan de Hunedoara), erau si echipament ciudat, vopsit, nevopsit, negre etc. Depindea si de ce tactica adopta armata respectiva, cavalerie usoara, cavalerie grea, infanteristii etc. ca punct foarte. Oricum cu foarte multe influente. Trebuie sa luam si aspectul anatomic al armurilor, al armelor, deoarece astea trebuiau sa te ajute intr-o lupta,nu sa te ingreuneze, sa fie mobila. La fel este si in ziua de astazi la festivaluri, la evenimente, mai ales de genul care sau scris mai sus, dar un echipament si atunci costa mult si acum costa mult, sau in functie de timp dureaza destul de mult sa le confectionez.,  Unele piese din muzeu care le-am vazut ma refer cele originale, imi permit sa spun ca unele sunt perfecte si sunt cele care se reconstituie si astazi si la unele m-am mirat(am ramas cu gura cascata) ca sunt foarte mici, de ex. o platosa care se pare ca cel care a comandat-o sau cel care o avea a avut galbeni multi, ori a facut-o pentru fiul lui de 11 ani ori a fost un om de inaltime de 1.40 m sau era malformat smile  Poate exagerez, dar exponate care pentru un om matur din zilele noastre , care se antreneaza pentru asa ceva, nu ar incapea deloc. Intradevar in lumea medievala sunt si exagerari in privinta recuzitei, care te duceau la pierzanie din start, spade grele sau armuri exagerate, care nu erau extraordinar de eficiente, doar pentru ca pur si simplu unii regi sau baroni vruiau sa aiba asa ceva acasa sau doar pentru o infatisare exagerata si maestuoasa(ex Armura lui Henric al V-lea). Mie oricum imi plac armurile germanice gotice si cele ale husarilor. In privinta armelor prefer sabiile usoare si rezistente, adica de otel bun, nu intru in detalii ca multi stiti de care.
Sper ca nu am fost prea acid mai sus, sper ca nu am scris chiar multe prostii si cu scuzle de rigoare
Sanatati!

Editat de Otto Inima de Dragon (2011-03-13 21:25:45)